Menü
Alışveriş Sepetiniz 0

Ünlü sunucu ve kurumsal iletişim uzmanı Kamuran Tapul ile sıra dışı reportaj

tarihinde Boriana Doganova tarafından yayınlandı

Pozitif, huzurlu ortamda yaşamak ve çalışmak hepimizin arzusu, peki …çoğu zaman kendimize bu ortamı neden sağlayamıyoruz? Günlük hayatta, sosyal ve iş ilişki becerilerimizi daha üst seviyeye nasıl taşıyabiliriz? Bu soruların cevabını bulmak ve daha fazlası için sizi bu hafta ünlü sunucu ve kurumsal iletişim uzmanı Kamuran Tapul ile buluşturuyorum. Medya ve iletişim üzerine yaptığımız söyleşide sizin için faydalı olabilecek çok güzel tüyolar aldım.

Bize kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz? Özellikle başarılı iş kadını kimliğinizin öncesini de biraz dinlemek isteriz.

Televizyonculuk kariyerimi ve tv programlarımı genel olarak zaten biliyorsunuzdur ama kısaca geçecek olursam 16 sene içinde 7 kültür sanat programı ardından tv8 ‘deki bana çok şey öğreten talk show’um ‘BİR YILDIZ MASALI’ ve son olarak ATV ekranlarındaki yemek programım en sevdiğim işlerdendi..

Televizyonlarda bir ekran yüzü  olarak programlarım yine devam edecek ancak bu arada kurumsal iletişim ve PR ajansı  açarak profesyonel olarak da diğer iletişim kariyerimi sürdürmeye başladım.Profesyonel olarak derken Avrupa’da bir çok yerde iletişim ve reklam adına workshop’lara katılırken bazı kurum kuruluşlara danışmanlık da yapıyordum, şimdi ise kendi ajansımı kurarak yine medya dünyasından kıymetli arkadaşlarımı da ekibime alarak harika işler yapmaya başladık.Unutmadan tasarımcı tarafımı da eklemezsem olmaz, yeni bir marka kurduk ‘CAMERON T’ adında ensüstriyel ahşap tasarımlar yapıyoruz, ortağım  ünlü iç mimar  Özkan Yalçın ile beraber..

Sizce günlük yaşantımızdaki iletişim sorunların geneli nereden kaynaklanıyor?

Ego ve bencillik desem çok sert mi olur..Bir kere bizler zaten Akdeniz insanı olarak heyecanlı tipleriz, ancak sorunlarla başa çıkmanın en büyük anahtarı da ‘sakin düşünme’ ve ‘farkındalık’tır. Resmin bütününe bakmayı hep ıskalıyoruz, ama konuşmacı olduğum seminerlerde bakıyorumki bunları insanlara basit yöntemler vererek farkındalığı oluşturduğumuzda, o an o saat bile topluluktan pozitif sonuçlar alıyoruz, insanların içindeki  güzellik ortaya çıkıyor, bizi biz yapan her şey aslında orada o kalpte var ama içimize dönüp bunu görmemiz keşfetmemiz de şart.

Kendimizi ifade etmek ve karşı tarafı daha iyi anlamak için neler yapmalıyız?

Empati! Kabullenme! Az evvelki soruda verdiğim cevap da buna benzer.. kendinizi en iyi ifade şekli gerçek olmak ve samimi olmak… içinden geldiği gibi davranırken de nezaketi elden bırakmamak, biz nasıl kendimiz olduğumuzda rahatlıyorsak karşımızdakine de bu özgürlüğü tanımak ve onu olduğu gibi kabullenerek anlamaya çalışmalıyız…En azından yolun başlangıcı ipin ucu bu.

Günlük hayatta, sosyal ve iş ilişki becerilerimizi daha üst seviyeye nasıl taşıyabiliriz?

Şablon davranışlar ve maskeler artık bir trend değil, kendinizi nasıl tanıtırsanız tanıtın aslolan her zaman ortaya çıkar, karşı taraf tarafından bilinir hissedilir, o yüzden ilk iletişim hali ile gerçek ve nezaketli olmak çok mühim. Bu çok daha uzun anlatılması gereken bir konu ancak  hayat becerisini soruyorsanız; azimli olmak evet ama hırsa hayır diyorum nedenine gelince azim çalışkanlıktan istikrardan doğar hırs ise egodan, negatif eğilimli  hiçbir çalışma pozitif eğilimli başarılarla taçlanmaz.

Bu konuda verdiğiniz eğitimlerin çok eğlenceli ve faydalı olduğunu biliyorum, onlardan biraz bahseder misiniz?

Eğlenceli çünkü gerçek hayatlarımızı hayallerimizi konuşuyoruz ve bolca dedikodu yapıyoruz, hatta çok ciddi dedikodu yapıyoruz çünkü herkesin bir derdi var ‘o’ kişiyle…iş arkadaşı, patronu, kocası, sevgilisi, arkadaşı ile.. aslında  hayat ile bir derdi var hepimizde olduğu gibi , dolayısı ile bolca şikayet ve dedikodu da oluyor, biz bunu bir talk show eğlencesinde konuşur gibi paylaşıyoruz, bakmamız gereken o diğer pencereyi hatırlatıyoruz,farkındalıklardan sonra bir kaç damla göz yaşı ile bile son bulabiliyor tabi bu rahatlama ve mutlulukla beraber geliyor… Aslında her şey sevmek ve sevilmek ile alakalı ; sonuç toplum olarak sevgi eksikliğimizden kaynaklanıyor her şey…

Benim okuyucularım da katılabileceği bir etkinliğiniz olacak mı?

Çok aralıklı olsa da önümüzdeki ay bu buluşmalardan birini daha yapacağız …ilgilenen arkadaşlar bize kamurantapul@35medya.com e-posta adresinden başvuru yapabilir.

Son olarak iş sahibi bayanlara medya ve iletişim konusunda tavsiyeleriniz nelerdir?

Üretmek üretmek üretmek ve vazgeçmeden çabalamak…  Eğitim yıllarımdan bir workshop’ta  demişlerdi  hiç unutmam; yaptığın işin en iyi örneklerini bul ve öğren,ama sınırlar koymadan , ülkende bu işi en iyi kim yapıyor diye değil dünya çapında bu işi en iyi kim yapıyor diye araştır ve çalış ki ufkun sonsuz olsun’  çok doğrudur…İş konusu medya ve iletişim ise çalışman ve bilmen gereken  olmazsa olmazlar var tabi,kendi ülkenin oy dağılımını ,gazete tirajlarını ,tv reytinglerini iyi biliyor ve analiz de edebiliyorsan ülkene dair sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel yapısını da çıkartmış olursun,sonrası hedef kitleler ve projeler adına üretime geçmek ve vizyon ile alakalı… Elbette bunların hepsini bilip çok çalışkan olmak da fayda etmeyebiliyor, o zaman da akışa uymak lazım sakince gözlemci olmak ..her şeyin bir sırası ve güzelliği  var ve o güzel olan her şey bir gün bizi bulabilir. Anahtar biziz…


Paylaş



← Daha eski yazılar Yeni yazılar →